Nederlandstalige chapter van ACBS
ACT-curssusen:
basis en gevorderd
• Introductie en basiscursus  
• Verdieping en vervolg   
Gratis ACT-materiaal
Hier vind je alvast een voorsmaakje
Previous
Next

Is ACT effectief?

Uit steeds meer empirisch onderzoek blijkt dat ACT een effectieve behandelmethode is voor diverse psychische en lichamelijke problemen. Daarnaast is ACT effectief gebleken bij onder andere fobieën, chronische pijn of arbeidsgerelateerde problemen. Daarnaast heeft ACT invloed op het verbeteren van sportprestaties en bij stoppen met roken.

Vanwege de goede onderzoeksresultaten, is ACT sinds juli 2010 opgenomen in het Amerikaanse National Registry of Evidence Based Programs and Practices (NREPP). Tevens is het door de American Psychological Association (APA) erkend als research-supported psychological treatment voor Chronische Pijn, Depressie, Gemengde Angst, OCD en Psychose. ACT heeft dus reeds een behoorlijke stevige positie ingenomen in de USA.

Op dit moment is ACT nog niet opgenomen in de multidisciplinaire richtlijnen van het Nederlandse Trimbos-instituut. Echter de NVGzP en de VGCt hebben samen een aanbevelingsbrief geschreven naar het College voor Zorgverzekeringen, waarbij ze pleiten voor het opnemen van ACT bij pijnstoornissen in de lijst van te vergoeden behandelingen. Een mooie ontwikkeling!

De grondlegger van ACT ‘Steven Hayes’ over waarom ACT voor iedere psychologische worsteling effectief kan zijn. Link video Steven Hayes: https://youtu.be/Bn6aSvEsyY8

Meer informatie over onderzoeken: https://contextualscience.org/state_of_the_act_evidence

Auteur: Dhr. J. Haverkamp

favicon