De behandeling van trauma met mindfulness en compassie (2 dagen) | Deurne

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 07-06-2021|08-06-2021
08:45 - 17:15

Locatie
La Luna


De behandeling van trauma met mindfulness en compassie

 

DE TRAUMATISCHE KERN VAN VELE PSYCHISCHE KLACHTEN

Wie een beetje voorbij de directe klachten en symptomen kijkt waarmee mensen zich tot de therapeut richten kan niets anders dan vaststellen dat vele psychologische problemen en zelfs existentiële vragen een traumatische kern hebben. Het gaat dan om enkelvoudige goed af te lijnen traumatische momenten uit het verleden of om langere periodes van chronische traumatisering. Seksueel misbruik, abusieve of gewelddadige relaties, pesten en chronische vernedering zijn bij veel mensen de bodem waarop hun problemen woekeren.

 

TRAUMA – EEN LICHAMELIJKE HERINNERING

Tegelijk kunnen de meeste therapeuten ook alleen maar constateren dat het gesproken woord geen greep krijgt op de soms ondraaglijke en bijna woordeloze angsten en spanningen die tekeer gaan in het lichaam. Langzamerhand kunnen de onverteerbare traumatische splinters de gehele persoon aantasten. De getraumatiseerde mens begint vaak aan een frustrerende gang door de hulpverlening waarbij hij of vooral zij een bonte collectie aan nietszeggende diagnoses verzamelt die vooral iets zeggen over de onmacht van therapeuten.

 

Het trauma corrumpeert verder de relatie van de mens met alles wat waarachtig is en leidt naast de kwellende symptomatologie soms tot een ernstige bestaanscrisis waarbij de doodswens een thema wordt.

 

De ervaring van het trauma, de manier waarop het wordt opgeslagen in het geheugen en in het lichaam en hoe het trauma zich in een eindeloze herhaling van posttraumatische symptomen manifesteert, is grotendeels een niet-talig gebeuren. Elke psychotherapie waar het trauma centraal staat zal daar rekening moeten mee houden. Dat wil zeggen dat we in de therapie zullen moeten gebruik maken van benaderingen die bijna rechtstreeks in gesprek met het lichaam gaan.

 

Datum/ data: 07/06/21 – 08/06/21

Tijdstip: 8u45 – 17u15

Locatie: La Luna, August van de Wielelei 65, 2100 Deurne

Niveau: beginner

Trainer: Marc Van Steenkiste, Zuzana Panakova

Taal: Nederlands

Prijs: 370 euro – 420 euro

Info / inschrijven: https://act-academie.be/events/de-behandeling-van-trauma-een-lichamelijke-herinnering/